De EU stimuleert iedereen, ook volwassenen, om te blijven leren.

De digitale en groene transities veranderen de manier waarop we leven, leren en werken steeds sneller. Daarom moeten mensen hun kennis, vaardigheden en competenties onderhouden. Door te (blijven) leren kunnen ze zich persoonlijk en professioneel ontwikkelen, vergroten ze hun kansen op zinvol werk en scherpen ze hun zogenaamde life skills aan zoals bijvoorbeeld creatief en kritisch denken, problemen oplossen, communicatie en veerkracht. De Europese Commissie wil ook de kloof tussen onderwijs en opleiding en de eisen van een snel veranderende arbeidsmarkt overbruggen. Volwasseneneducatie of (formeel, niet-formeel of informeel leren) bevordert actief burgerschap en verbetert de sociale cohesie. Het versterkt ook het concurrentievermogen van ons bedrijfsleven en economie. De Europese Commissie moedigt daarom iedereen, ook volwassenen, aan om (levenslang) te leren. Het blijft de focus van de Europese onderwijsruimte voor de periode 2021-2030 die de drempels om te leren voor iedereen wil wegnemen en de kwaliteit van onderwijs en leren wil verbeteren. Daarvoor neemt ze verschillende initiatieven, ook voor volwassenen die willen bijscholen en/of herscholen nadat ze het initiële onderwijs verlieten.

Europese Pijler Sociale Rechten

Het recht op levenslang leren is het eerste principe van de Europese Pijler. Tegen 2030 moet minstens 60% van alle volwassenen elk jaar een opleiding of een andere leeractiviteit volgen en moet minstens 78% van de bevolking tussen 20 en 64 jaar een baan hebben. De Pijler streeft er ook naar dat minstens 15 miljoen minder mensen kans lopen op armoede of sociale uitsluiting.

Europese Vaardighedenagenda

De Europese Commissie wil met de 12 acties van  de Europese Skills Agenda een revolutie in de verwerving van vaardigheden teweegbrengen om bij te dragen aan de Europese Green Deal en ons duurzaam concurrentievermogen, aan de Europese Pijler om meer sociale gelijkheid te bekomen en aan het verhogen van onze veerkracht in tijden van crisis. 

Upskilling Pathways

De actie ‘Upskilling Pathways’ moet ervoor zorgen dat mensen de nodige basisvaardigheden (geletterdheid, gecijferdheid en digitale vaardigheden) kunnen verwerven om mee te kunnen in onze samenleving en op de veranderende arbeidsmarkt.

Nieuwe Agenda Volwasseneneducatie

Eind november 2021 kwam er een nieuwe Europese Agenda voor Volwasseneneducatie tot 2030. Het accent ligt op Europese beleidssamenwerking om meer volwassenen aan het leren te krijgen en te houden in een verander(en)de context en alles wat de digitale en groene transities met zich meebrengen. Lees hier meer over op deze website.  

Europese Onderwijsruimte

In de Europese onderwijsruimte kunnen EU-lidstaten beter samenwerken aan veerkrachtige en inclusieve leerecosystemen. Speciale aandacht gaat naar het verbeteren van de kwaliteit van en toegankelijkheid voor iedereen, het versterken van digitale en groene vaardigheden.

Microcredentials

De Commissie wil een Europese aanpak voor microcredentials. Die moet ervoor zorgen dat iedereen van jong tot oud, een korte leerervaring kan aantonen met een certificaat. De Commissie zal met het Europass-platform haar steentje bijdragen voor de nodige infrastructuur.

Individuele Leerrekening

De Europese Commissie vraagt lidstaten en sociale partners individuele leerrekeningen op te zetten om voor alle volwassenen het recht op leren te garanderen. Hiermee wil de Commissie de grootste obstakels voor bijscholing – tijd, geld en persoonlijke motivatie –het hoofd bieden. 

Werkgroep Volwasseneneducatie

Voor de periode 2021-2025 is er een werkgroep van deskundigen uit de lidstaten op het gebied van volwasseneneducatie opgericht. De werkgroep ondersteunt de lidstaten bij de uitvoering van de EU-visie voor een Europese onderwijsruimte.

Volwasseneneducatie in Europa

Het Eurydice-netwerk publiceerde een uitgebreid overzicht van het beleid voor volwasseneducatie. Het verslag legt de focus op maatregelen voor de meest kwetsbare groepen lerende volwassenen. Het rapport heeft betrekking op 35 nationale onderwijssystemen in 32 Europese landen.

VOLG DE VOLWASSENENEDUCATIE IN EUROPA OP DE VOET

EPALE is de Europese one-stop-site van en voor mensen met een professionele rol in de volwassenenducatie. Op EPALE vind je collega’s uit heel Europa, geschikte projectpartners, nieuws en beleidsontwikkelingen uit de wereld van de volwasseneneducatie, praktijkvoorbeelden, leermaterialen, onderzoeksrapporten, enzovoort. EPALE is beschikbaar in 32 talen, en er zijn 30 nationale ondersteuningsteams verspreid over heel Europa. Ben je lesgever, begeleider, coach, vrijwilliger, beleidsmaker, academicus, onderzoeker of journalist? Dan is EPALE iets voor jou.

Op EPALE vind je de initiatieven die de Europese Unie nam doorheen de jaren om volwassenen te stimuleren om te blijven leren. Je vindt er ook de mogelijkheden om eigen projecten of andere activiteiten in de volwasseneneducatie te financieren. 

EPALE thematische focussen 2024

De EPALE thematische focussen in 2024 gaan over drie belangrijke uitdagingen in ons dagelijks leven: bijscholing en herscholing voor de digitale transitie, volwasseneneducatie voor duurzame ontwikkeling, volwasseneneducatie als uitweg uit de armoede.

Zin om met andere organisaties samen te werken? Met de tool Partner zoeken toets je ideeën af en bouw je een netwerk uit met organisaties uit heel Europa. Voeg je organisatie toe en laat weten dat je zin hebt in Europese samenwerking.

Erasmus+ is het programma van de Europese Unie voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport. Het ging van start in 2014 en liep tot eind 2020 waarna er een vervolg kwam. Het totale budget voor Erasmus+ voor heel Europa voor de periode 2021-2027 is 26,2 miljard euro.

In Erasmus+ zijn er aparte luiken voor (formeel en niet-formeel) onderwijs en opleiding, jeugdprojecten, sport en lichaamsbeweging. Door hierin te investeren wil Erasmus+ dat iedereen in Europa zich persoonlijk  kan ontwikkelen, zich nieuwe vaardigheden kan eigen maken om zo de kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Daarnaast ondersteunt het programma vernieuwende samenwerkingsverbanden en het uitwisselen van goede praktijkvoorbeelden. Ten slotte is er ook ondersteuning voor beleidshervorming.

Een volledig overzicht van de kernacties, mogelijkheden, subsidies en spelregels van Erasmus+ vind je in de publicatie Erasmus+ 2021-2027.

Alles wat je moet weten over Erasmus+ staat in de Programmagids. Individuele deelnemers en deelnemende organisaties vinden er uitgebreide beschrijvingen van alle activiteiten die Erasmus+ ondersteunt.

Europe Direct Antwerpen is partner in het Erasmus+ project Pop up Europe: engaging citizens for Europe at the local level, een inspirerend project over actief burgerschap. In deze video deelt ze 3 tips voor mensen die overwegen een Erasmus+ project te starten of partner te worden.

Jacqueline Van Leeuwen van Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, ging op job shadowing naar Ierland dankzij een KA1-mobiliteitsproject van Erasmus+. In dit filmpje vertelt zij over haar ervaringen in Ierland en daarna.

De steun van de Europese Commissie voor de productie van deze website houdt geen goedkeuring van de inhoud in. De inhoud geeft de standpunten van de auteurs weer en de Commissie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik dat eventueel wordt gemaakt van de daarin opgenomen informatie.