Klikpunt, open leer- en begeleidingscentra in de Kempen

Alle centra voor volwassenenonderwijs (cvo) en centra voor basiseducatie (cbe) onderzochten in 2021 de opleidingsbehoeften in hun regio. Deze ‘regioscan’ was de eerste actie en een sleutelelement van Edusprong. Uit de regioscan in de Kempen bleek dat er behoefte was aan open leer- en begeleidingscentra. Niet alle (potentiële) cursisten hebben immers de nodige infrastructuur of een rustige werkplek om ongestoord te kunnen werken aan opdrachten of om te studeren.

Logo Kllikpunt

Daarom sloeg het volwassenenonderwijs in de Kempen de handen in elkaar. Cursisten in het volwassenenonderwijs en alle volwassenen met vragen over leren kunnen nu terecht in een Klikpunt in hun buurt.

Cursisten in het volwassenenonderwijs kunnen in een Klikpunt (gratis) rustig werken aan een computer of eigen laptop en informatie opzoeken op het internet. Er is een begeleider aanwezig tijdens de openingsuren. Die geeft geen les, maar helpt bij vragen over taken en opdrachten of bij digitale problemen. Maar ook alle volwassenen met vragen over leren kunnen terecht in het Klikpunt. Een afspraak maken is niet nodig. Tijdens de openingsuren geeft een begeleider advies over waar ze bijvoorbeeld een cursus kunnen volgen op maat, over mogelijke premies om bij te leren, enzovoort. Ook mensen met vragen over de digitale wereld of over een geschikte opleiding zijn welkom.

De Klikcentra zijn vaak verbonden aan een andere organisatie. Zo is er een Klikpunt in een kringloopwinkel, in een lokaal dienstencentrum, in de bibliotheek, in een buurtcentrum of woonzorgcentrum… 

Promo Klikpunt

Samenwerking

Uit de regioscan bleek ook dat het aanbod van het volwassenenonderwijs niet voldoende gekend was in de regio en niet duidelijk was. Daarom verenigden CVO Edukempen, CVO HIK, CVO LBC en CBE Ligo Kempen zich tot Volwassenenonderwijs Kempen.

Voor de opzet van de open leercentra kon Volwassenenonderwijs Kempen al bogen op heel wat ervaring. In de gemeente Mol bestond vroeger bijvoorbeeld al ‘De Klik’. Door in gesprek te gaan met de betrokkenen in dat project, konden een aantal valkuilen vermeden worden. Ook van de ervaring met open leercentra in CVO Groeipunt, CVO Encora en CVO Vitant werd dankbaar gebruik gemaakt. Hun inzichten kwamen ten goede aan de uiteindelijke Kempense Klikpunten.

In de aanloop naar de opening van de Klikpunten was er een nauwe samenwerking met de Digibanken uit de 5 regio’s van de Kempen (Zuiderkempen, Baldemore, Neteland, Noorderkempen en Regio in Transitie). De Digibanken konden voor de nodige laptops en ander materiaal zorgen. Dezelfde infrastructuur die ook de Klikpunten nodig hadden. Een voordeel voor de Digibanken was dan weer dat de begeleiders in een Klikpunt een antwoord bieden op àlle leerhulp- en ondersteuningsvragen, niet louter op vragen over digitale kwesties. Digibanken en Klikpunten vullen elkaar op die manier aan. Andere externe partners zijn kringloopwinkels, lokale dienstencentra, diensten gelijke kansen, bibliotheken, buurtcentra en woonzorgcentra. Potentiële cursisten komen immers vaak bij deze diensten lang. Door de Klikpunten daar in te richten en er professionele begeleiders beschikbaar te maken tijdens de openingsuren worden hun bezoekers vertrouwd gemaakt met het volwassenenonderwijs, leerhulpondersteuning en toeleiding naar opleidingen. Zo worden zij meteen ook  een uithangbord van het volwassenenonderwijs in de Kempen.

Draaiboek

Er is een draaiboek als handleiding voor andere centra die eenzelfde open leer- en begeleidingscentrum zouden willen opzetten binnen hun regio. Dit draaiboek wordt op vraag ter beschikking gesteld.

Lees meer over Edusprong, de projecten en de centrale acties in dit online magazine.

Cover Edusprong-magazine