Afbeelding: GettyImages-1136638047
Leerloopbaanbegeleiding van instroom tot uitstroom
In hun Edusprong-project werkte CVO Gent aan een doorgedreven leerloopbaanbegeleiding om schooluitval te voorkomen en de slaagkansen van kwetsbare cursisten te verhogen. Er was begeleiding van ‘instroom tot uitstroom’.
ln het project onderzocht CVO Gent welke drempels het leren belemmeren en hoe ze daarop een haalbaar en duurzaam antwoord konden bieden. Ze bekeken een leerloopbaan daarvoor vanuit verschillende invalshoeken.
Trajectcoaching, leerondersteuning, zelfredzaamheid, verbinding
Een eerste antwoord was de aanpak in het openleercentrum. Voor de cursisten tweedekansonderwijs werkten ze een omkadering uit om de zelfredzaamheid en de digitale competenties van individuele cursisten te versterken. Een trajectcoach onderzocht de drempels die het leren bemoeilijken en hoe de school daarop een antwoord kan bieden. Er werd gekozen voor een doorgedreven trajectcoaching, extra leerondersteuning, het stimuleren van zelfredzaamheid en verbinding tussen cursisten onderling en met het hele schoolgebeuren. Cruciaal voor zelfredzaamheid is een goed begrip van het eigen traject. Door de flexibiliteit (en complexiteit) van het modulaire systeem bleek namelijk dat voor vele cursisten het pad naar een certificaat en/of diploma niet altijd even helder was. Er werd extra ingezet op het verschaffen van heldere en visuele informatie.
Samenwerking en communicatie
Een schoolnetwerker onderzocht hoe kon samengewerkt worden tussen het secundair volwassenenonderwijs en het reguliere secundair onderwijs, dit om vroegtijdige schooluitval te voorkomen in het reguliere secundair onderwijs en de slaagkansen van studenten in het hoger onderwijs te verhogen. Een brugfiguur bouwde een netwerk uit van relevante partners, werkte een procedure van ‘warme overdracht’ uit en zette een nauwe samenwerking op touw. Om de mogelijkheden van het volwassenenonderwijs beter bekend te maken paste een communicatiemedewerker de informatie op de website en alle andere communicatiemiddelen aan. De rol die het volwassenenonderwijs heeft in ‘levenslang leren’ werd extra in de verf gezet.
Taalontwikkelend lesgeven (TOL)
Gent is een diverse stad en dat weerspiegelt zich uiteraard in de cursistenpopulatie van CVO Gent. Voor heel wat cursisten in verschillende opleidingen is het Nederlands niet hun eerste taal. Lesgeven aan een groep waar veel cursisten een andere moedertaal hebben, vraagt om andere en nieuwe competenties bij leerkrachten. Daarom ontwikkelde het centrum als tweede antwoord een ondersteuningspakket ‘taalontwikkelend lesgeven’ (TOL). Dit is een leertraject voor leerkrachten om de principes van TOL in de lespraktijk toe te passen. Didactische coaches zien erop toe dat het (leren) toepassen van deze principes een vast onderdeel vormt van de aanvangsbegeleiding en van de didactische praktijk in het algemeen. TOL werkt heel drempelverlagend voor anderstalige cursisten. Het stimuleert hen niet alleen om levenslang te blijven leren, maar ook om hen sterker te maken op de arbeidsmarkt en om hun kansen op het halen van een diploma of certificaat te vergroten. Het centrum startte met een pilootproject ‘Sanitair’ waarin de principes van TOL werden toegepast in de vakopleiding. Er kwam ook een opleiding ‘Fotovoltaïsche panelen’ om beter te kunnen beantwoorden aan de behoeften van de arbeidsmarkt en het verhogen van arbeidsmarktkansen van cursisten in het vakgebied elektriciteit. Ondersteuners van het centrum gaven de leerkrachten tips en tools om TOL verder vorm te geven bij de praktische beroepsopleidingen.
MEER WETEN: https://www.cvo.gent/
Alle Edusprong-projecten: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/edusprong-een-boost-voor-volwassenenonderwijs
Lees meer over Edusprong, de projecten en de centrale acties in dit online magazine.