Afbeelding GettyImages-1405778995
“Extra investeren in kwetsbare jongeren versterkt niet alleen hun toekomst, maar ook ons centrum”
Bij CBE Ligo Midden- en Zuid-West-Vlaanderen merkte men dat de stap zetten naar werk of een opleiding bij VDAB, een cvo of Syntra voor heel wat (anderstalige) laaggeletterde jongeren vaak nog te groot is. Ligo Midden- en Zuid-West-Vlaanderen wilde laaggeletterde jongeren (18 tot 25 jaar) daarom met hun Edusprong-project een duwtje in de rug geven. In een voltijds schakeltraject konden ze Nederlands oefenen en schaafden ze aan ontbrekende competenties. Dit alles om gemakkelijker de stap te zetten naar een opleiding of naar duurzaam werk. Ze maakten ook kennis met vele mogelijke opleidingen en kregen begeleiding in hun zoektocht naar een opleiding die aansloot bij hun vaardigheden en interesses.
Ligo werkte hiervoor samen met OKAN (Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers) als belangrijkste partner. Ligo bood lessen theoretisch rijbewijs aan en verzorgde halftijds NT2-lessen, gericht op het behalen van een certificaat Nederlands. OKAN vulde aan met lessen gericht op andere vaardigheden zoals Nederlands voor rekenen, Nederlands voor ICT, en doorstroomcompetenties die nodig zijn voor verdere ontwikkeling en studie. Er waren praktijkbezoeken en sportsessies. Altijd was er oog voor het aanscherpen van professionele expertise bij de cursisten, zodat zij meer vertrouwen kregen in hun eigen vaardigheden en mogelijkheden.
Michiel De Meester was projectleider. We vroegen hem hoe het project verlopen was en wat de resultaten waren.
Jullie Edusprong-project liep af in augustus. Zijn jullie tevreden met de resultaten?
Michiel De Meester: Ja, zeker. We hebben de jongeren die we op het oog hadden bereikt: sociaal-economisch kwetsbare jongeren met (ook) een migratieachtergrond en een beperkte taalvaardigheid. Dat hebben we in grote mate te danken aan de sterke samenwerking met OKAN, de OCMW’s, VDAB en andere instellingen die kwetsbare en anderstalige jongeren begeleiden. We volgden de jongeren gedurende het hele traject nauwgezet, en ook nog daarna. De jongeren vertelden ons dat hun schakeltraject hen heeft geholpen om sterker te worden. Van de 17 deelnemers schreven er 12 zich in voor een beroepsopleiding (bv. voor lasser, elektricien, kapper, naaister, en wegenwerker) of ze vonden werk via artikel 60 waarbij ze een job kregen via het OCMW. De overige 5 cursisten volgen we nog op. Bovendien hebben 7 van de 11 cursisten die deelnamen aan de rijlessen hun theoretisch rijbewijs B behaald. Dit is een extra vaardigheid in hun professionele toolkit. Een minder meetbaar resultaat is dat de jongeren een netwerk opbouwden en het gevoel kregen ergens bij te horen. Dit is bijna even belangrijk als het behalen van de formele doelen. Het geeft hun een gevoel van gemeenschap, veiligheid en steun. Dit geeft een boost aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Jullie organiseerden ook praktijkbezoeken en korte stageperiodes of inloopdagen. Hoe is dat gegaan?
Heel goed. De jongeren konden zo de beroepswereld beter leren kennen. Door deze ervaring in de praktijk konden ze hun verwachtingen beter afstemmen op de realiteit van de arbeidsmarkt en beter geïnformeerde en realistischere keuzes maken voor hun toekomst. Dat vergroot hun kansen op duurzame tewerkstelling natuurlijk aanzienlijk.
Verwachten jullie dat het project een blijvende impact zal hebben?
De vraag naar de schakelklassen is groot. Dat blijkt uit de wachtlijsten van jongeren die graag willen deelnemen. Het blijft een uitdaging om alle potentiële deelnemers een kans te geven. We hebben besloten om ons momenteel alleen nog te richten op anderstalige jongeren omdat we vaststelden dat de nood bij deze groep het grootst is. Dat het project een blijvende impact heeft is duidelijk, zowel voor de jongeren als voor ons centrum. Voor de jongeren betekent dit dat ze beter voorbereid zijn op hun verdere opleiding en carrière. Voor ons centrum zal dit project een blijvende rol spelen in onze werking, aangezien de schakeltrajecten nu ook in Kortrijk deel gaan uitmaken van onze reguliere werking. Door extra te investeren in de ondersteuning van kwetsbare jongeren, versterken we niet alleen hun toekomst, maar ook de positie van ons centrum als belangrijke speler in hun ontwikkeling.
MEER WETEN: michiel.demeester@ligo-mzwvl.be
Alle Edusprong-projecten:
https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/edusprong-een-boost-voor-volwassenenonderwijs
Lees meer over Edusprong, de projecten en de centrale acties in dit online magazine.