“Mijn belangrijkste advies bij het nadenken over de toekomst van levenslang leren is om je horizon zoveel mogelijk te verbreden”
“In plaats van weg te lopen van de vele uitdagingen van onze VUCA-wereld, moeten we ons verschillende scenario’s voor de toekomst kunnen voorstellen”, zei Mandipa Ndlovu tijdens de L&D Talks 2024 georganiseerd door Stimulearning in Brussel. “Wat we nodig hebben is Visie in plaats van Volatiliteit, Begrip in plaats van Onzekerheid, Helderheid in plaats van Complexiteit en Wendbaarheid in plaats van Vaagheid.” Dit is ook belangrijk voor levenslang leren en alles wat er mee te maken heeft.
Mandipa Ndlovu is strategisch adviseur en beleidsspecialist. Ze werkt momenteel als doctoraal onderzoeker aan de Universiteit Leiden. “De interesse in Afrika vanuit het mondiale noorden groeit,” zegt ze. Een snapshot van Afrika toont het groeiende belang van het continent.
Afrika heeft als continent duidelijk veel potentieel, maar dit brengt ongetwijfeld ook uitdagingen met zich mee?
Mandipa Ndlovu: Natuurlijk, en er zijn er heel veel. De huidige generatie Afrikanen is beter opgeleid dan de vorige generaties, maar velen zijn werkloos en op zoek naar een baan. Vaak nemen ze een job aan onder hun opleidingsniveau. Er schort ook wat aan het economisch beleid. Afrika heeft een enorme werkloosheidscrisis en in Zuid-Afrika is de situatie het slechtste, ondanks dat het de op een na grootste economie van Afrika is. Volgens de OESO is de grootste uitdaging in Zuid-Afrika de grote verschillen in de kwaliteit van het (school)onderwijs, het lage gemiddelde opleidingsniveau en de hoge uitvalpercentages. De kwaliteit en effectiviteit van het onderwijs over het hele continent is fel achteruitgegaan. Er is een grote kloof tussen de vaardigheden van de potentiële arbeidskrachten en de vaardigheden die effectief nodig zijn om aan de marktbehoeften te voldoen. Dat blijkt een belangrijke barrière voor de groei en inclusiviteit. De Afrikaanse jeugd is op zoek naar een goede job, maar 90% van alle banen zijn in het informele circuit en dus niet-gereguleerd. Deze informele arbeid en arbeid op zelfstandige basis zijn de norm. Twintig procent van de jongeren tussen 15 en 24 jaar werkt niet, gaat niet naar school of heeft geen opleiding (NEET-jongeren: Not Employed, nor in Education or Training). De daling van het aanbod in het formele onderwijs vraagt om een groter aanbod in levenslang leren.
Worden er maatregelen genomen om deze problemen aan te pakken?
Dat gebeurt inderdaad, kijk maar naar bijvoorbeeld het TVET-systeem (Technisch en Beroepsonderwijs en Training). UNESCO schuift dit naar voren als een sterke factor voor economische groei op het Afrikaanse continent. Het pakt uitdagingen aan zoals ongelijkheid, klimaatverandering en werkloosheid. Zeven procent van de leerlingen is ingeschreven in dit TVET-systeem. Er zijn echter ook uitdagingen voor dit systeem. Slechts 4% van de overheidsuitgaven wordt besteed aan beroepsonderwijs en -training. En ondanks de groeiende inspanningen, heeft toch nog steeds maar 43% van de mensen in Afrika toegang tot het internet. Veel mensen zouden wel baat hebben bij e-learning. Maar kansen om bij te scholen of te herscholen, zijn meestal op digitale platformen te vinden. Dus je kan begrijpen dat deze gebrekkige toegang tot het internet een enorm probleem vormt. Een andere uitdaging is dat veel mensen hun tijd vooral moeten steken in het zoeken naar de nodige bestaansmiddelen om te overleven. Daardoor blijft er uiteraard niet veel tijd over om (bij) te leren. Wat kan je dan best doen voor de mensen die door de mazen van het systeem vallen? Dat is de grote vraag. Er bestaat nog steeds een grote discrepantie tussen de doelstellingen van het TVET-systeem en de dagelijkse realiteit. Alle mensen betrokken bij L&D en Levenslang Leren moeten deze factoren goed in het achterhoofd houden.

Mandipa Ndlovu is strategisch adviseur en beleidsspecialist. Ze werkt momenteel als doctoraal onderzoeker aan de Universiteit Leiden.
SNAPSHOT AFRIKA
Binnen drie generaties zal 41% van de wereldwijde jeugd een Afrikaan zijn. Afrika biedt dus een enorm potentieel voor de wereldhandel. Vanaf 2030 zullen elk jaar 30 miljoen jongeren op de Afrikaanse arbeidsmarkt komen. De totale beroepsactieve bevolking zal naar verwachting met 70% groeien tot 450 miljoen tegen 2035. Tegen 2050 zal Afrika, naar verwachting, de thuisbasis zijn van 461 miljoen jongeren tussen 15-24 jaar. Jonge Afrikanen zullen meer dan een kwart van de wereldwijde beroepsbevolking vormen.
Terwijl de rest van de wereld vergrijst, wordt de bevolking van Afrika steeds maar jonger. Het gebruik van nieuwe technologieën heeft de vooruitgang in Afrika aanzienlijk versneld. Meer dan 160 miljoen Afrikanen kregen toegang tot het internet tussen 2019 en 2022 en de toename in Sub-Sahara Afrika tussen 2016 en 2021 was 115%. Artificiële intelligentie speelt een grote rol, niet alleen in financiële diensten maar ook in levenslang leren.
Wat zijn de gevolgen voor levenslang leren bijvoorbeeld?
Ik vraag me vaak af of levenslang leren een doel voor de toekomst is of een luxe uit het verleden. Ik moet bekennen dat ik het antwoord hierop nog altijd niet heb gevonden. In deze tijd waarin wereldwijde problemen altijd op lokaal niveau worden gevoeld, zijn zelfs de eenvoudigste kwesties gecompliceerd. We zijn allemaal verbonden in een multipolaire, multi-crisis VUCA-wereld. VUCA betekent dat er veel Volatiliteit, Onzekerheid, Complexiteit en Ambiguïteit is (Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity). Er staan ons enorme uitdagingen te wachten in zoveel aspecten van ons dagelijks leven. Denk maar aan onze voedselvoorziening, energievoorziening en -prijzen, klimaatverandering, gezondheidskwesties, en problemen met onze nationale en internationale veiligheid. Onze economische systemen zijn volatiel omdat onze communicatiesystemen, sociale orde en beleid op de proef worden gesteld. De enige zekerheid is dat geen enkel land, of geen enkele persoon op zich een eiland is. We zijn allemaal met elkaar verbonden. Daarom mogen we voor oplossingen ook niet in hokjes denken. De enige manier om te plannen voor de toekomst is door te kijken naar plausibele scenario’s op basis van de huidige inzichten en realiteiten. Alleen zo kunnen we de uitdagingen van onze VUCA-wereld aanpakken in plaats van ervan weg te lopen. Wat we nodig hebben is Visie in plaats van Volatiliteit, Begrip in plaats van Onzekerheid, Helderheid in plaats van Complexiteit en Wendbaarheid in plaats van Ambiguïteit.
“Ik vraag me vaak af of levenslang leren een doel voor de toekomst is of een luxe uit het verleden. Ik moet bekennen dat ik dat nog steeds probeer uit te zoeken.”
Kun je dit ‘denken in scenario’s’ illustreren met een voorbeeld?
Natuurlijk. Laten we het bekijken vanuit een Europese context. Het is geen geheim dat migratie in onze mondiale wereld een belangrijk thema is. Het beïnvloedt hoe mensen stemmen en hoe ze denken over de toekomst van hun organisaties en hun land. Op dit moment zijn de meeste migranten in Afrika nog steeds in Afrika. Het grootste aantal migranten in Afrika verplaatst zich immers in eigen regio. In tegenstelling tot wat veel mensen misschien denken, verhuizen ze niet naar Europa of een ander continent. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar een scenario dat een ‘ineenstorting’ verwacht voor Afrika. Daarbij stellen we ons voor dat er een grote migratie is van geschoolde arbeiders van Afrika naar Europa, de VS of Canada. Het scenario gaat er ook vanuit dat ze daar hartelijk verwelkomd worden en integratiemogelijkheden krijgen aangeboden. Dat betekent dat het Afrikaanse continent achterblijft met een enorme vaardighedenkloof. Een vraag is dan hoe deze ontvangende landen en organisaties bijvoorbeeld kijken naar de (noodzakelijke) opleidings- en culturele integratieprogramma’s voor deze mensen. Zullen de instromers over de juiste vaardigheden beschikken om te voldoen aan de marktbehoeften voor de context waarin ze terecht komen? Zullen ze de nodige digitale vaardigheden hebben die nodig zijn om te blijven bijleren? Zijn er voldoende structurele bijscholingsmogelijkheden in de ontvangende landen en organisaties? Is er extra ondersteuning mogelijk voor de mensen die het nodig hebben? Hoe kijkt men naar inclusie in L&D? Het is belangrijk om nu al op deze manier over de toekomst na te denken. In de komende 20 jaar wordt verwacht dat jonge Afrikanen ongeveer een kwart van de wereldwijde beroepsbevolking zullen vormen, terwijl de Europese bevolking blijft vergrijzen. We moeten proactief nadenken over de mogelijke implicaties, voor Afrika, maar ook voor Europa en de rest van de wereld.
Hoe kan scenario-denken worden gebruikt als een hulpmiddel in de situatie die je hier beschrijft?
Het eerste wat je moeten weten is dat je niet moet proberen de toekomst te voorspellen. Niemand weet immers wat er echt gaat gebeuren. Maar je moet wel bereid zijn om je een aantal scenario’s voor te stellen. Belangrijker dan ‘gelijk hebben’ in voorspellingen, is dat ze gestoeld zijn op de kennis en ervaring van experts. De toekomst blijft ten alle tijde onbekend, alleen plausibele toekomsten bestaan. Dat is een van de 3 elementen in scenario-denken over de toekomst die je altijd voor ogen moet houden. De tweede aanname is dat de zaadjes van elke toekomst nu al gezaaid zijn in het heden. We zien en ervaren al wat er op dit moment aan het gebeuren is en de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd. De derde aanname is dat we een zekere invloed hebben op de toekomst waar het uiteindelijk zal op uitdraaien. De weg naar die toekomst hoeft geen rollercoaster te zijn. We hebben een zekere mate van autonomie om de toekomstige uitkomsten van onze (huidige) organisaties en systemen te sturen. Maar dan moet je wel in zekere mate ‘toekomstbewust’ zijn.
“Belangrijker dan ‘gelijk hebben’ in onze voorspellingen is dat onze scenario’s gebaseerd zijn op bijdragen van experts.”
Wat bedoel je met ‘toekomstbewust’ zijn?
Dit betekent dat we ons bewust moeten zijn, en geïnteresseerd moeten zijn in hoe de toekomst zich ‘kan’ ontwikkelen, en hoe ons huidige gedrag, attitudes en acties de toekomst kunnen beïnvloeden. Het helpt dus niet om te zeggen: ‘Dit zal nooit gebeuren!’ Wat ons in 2020 met de coronacrisis is overkomen, heeft ons laten zien hoe gevaarlijk dit soort absolutistisch denken is. Toekomstbewustzijn gaat over het voortdurend scannen van verschuivingen in onze omgeving. Het omvat ook het menselijke vermogen om te hopen, te visualiseren, te anticiperen, te plannen en om ons toekomstscenario’s voor te stellen. Het gaat over een geheel van persoonlijke eigenschappen en psychologische vaardigheden zoals effectieve denkprocessen en ervaringsgericht leren. Dit zijn eigenschappen die ons helpen om de toekomst en verandering te begrijpen en ermee om te gaan. En hier wordt het interessant voor de domeinen levenslang leren en L&D. Jakkie Cilliers, hoofd van de African Futures & Innovation bij het Institute for Security Studies, beschreef een toekomstscenario als ‘een verhaal over de toekomst, een reeks gebeurtenissen die zich in de tijd ontvouwen en die coherent, intern consistent en plausibel zijn’. Bij het nadenken over de toekomst van levenslang leren en L&D moeten de toekomstverhalen coherent, intern consistent en plausibel zijn. Als ze niet zinvol zijn voor je organisatie of in de context waarin je werkt, zijn ze misschien niet relevant bij het uitzetten van plausibele scenario’s.
Je noemde Sohail Inayatullah’s Futures Triangle als een hulpmiddel om te denken over de toekomst?
Sohail Inayatullah’s Futures Triangle is een hulpmiddel dat wordt gebruikt in studies over de toekomst om de dynamiek van verandering te begrijpen en in kaart te brengen. Er zijn drie hoofdcomponenten: de aantrekkingskracht van de toekomst, de druk van het heden en het gewicht van het verleden. Door deze drie componenten te analyseren, kunnen de spanningen en interacties daartussen worden blootgelegd. Zo ontstaat er een duidelijker beeld van de mogelijke toekomst(en) en de paden die ernaartoe leiden. De ‘aantrekkingskracht van de toekomst’ staat voor de visies, hoop en aspiraties die ons naar een bepaalde toekomst trekken. Het zijn de gewenste uitkomsten en doelen die mensen of organisaties willen bereiken. Ze beantwoorden de vraag: ‘Waar streven we naar?’ Het kan een utopische visie zijn, ideale scenario’s of aspiraties die onze acties en beslissingen van vandaag leiden. De ‘druk van het heden’ zijn de huidige trends, problemen en drijfveren die ons van het heden naar de toekomst duwen. Het gaat om het begrijpen van de krachten die op dit moment spelen en die de richting van verandering bepalen, zoals technologische vooruitgang, maatschappelijke trends, politieke krachten en economische veranderingen. Deze dimensie richt zich op wat er al gebeurt en de richting waarin we ons bewegen. Het ‘gewicht van het verleden’ gaat over de historische, culturele en institutionele barrières die verandering tegenhouden. Het vertegenwoordigt de traagheid en beperkingen die moeten worden overwonnen om naar een gewenste toekomst te gaan. Het kunnen verankerde systemen, overtuigingen, historische beslissingen of structurele beperkingen zijn die nieuwe ontwikkelingen of opkomende toekomsten tegenhouden.
Er zijn meerdere toekomsttools. Waarom pik je deze Futures Triangle eruit?
De Futures Triangle biedt een eenvoudige manier om aspiratiegerichte uitkomsten te herkennen en te plannen in een VUCA-wereld. De tool stelt ons in staat om ideeën en manieren van werken die niet langer passen in onze sterk onderling afhankelijke, multipolaire wereld te verfijnen (af te leren) en de operationele omgeving (intern, nationaal en wereldwijd) te scannen om huidige of historische belemmeringen voor vooruitgang in bijscholing te identificeren.
Wat zijn volgens jou de belangrijkste dingen om in gedachten te houden bij het nadenken over de toekomst van levenslang leren en L&D?
Het belangrijkste om niet uit het oog te verliezen is dat transcontinentaal kennis delen een belangrijke drijfveer is voor samenwerking en (af)leren. Vaak houden we vast aan peer-to-peer leren, of blijft leren beperkt tot leren binnen onze organisaties of tussen organisaties. Maar er is ook een andere dimensie die we moeten overwegen, namelijk de transcontinentale dimensie. Daarom is mijn belangrijkste advies om je horizon zoveel mogelijk te verbreden! Duurzaamheid in L&D kan alleen worden bereikt door de ruime omgeving te scannen en andere vooruitstrevende methodes in te zetten terwijl we ons blijven bewegen in onze onderling erg verbonden wereld, die in polycrisis is.
Ten slotte adviseer ik gericht te investeren in scenario’s voor de toekomst bouwen en om voor alle toekomsten te plannen. De mogelijke scenario’s zijn eindeloos, of ze nu utopisch of dystopisch zijn. Scenario’s bieden opties om strategieën te bedenken voor de toekomst terwijl we ondertussen blijven navigeren in de VUCA-wereld waarin we leven.