GettyImages-876962454

Edusprong

Een boost voor het volwassenenonderwijs

De Covid-crisis had een grote impact op het volwassenenonderwijs in Vlaanderen. Ze deed mensen ook nadenken. Sommigen wilden zich bijscholen. Anderen kozen voor een volledig nieuwe professionele richting en wilden zich herscholen. De Vlaamse overheid investeerde flink in mensen en hun talenten.

In het volwassenenonderwijs kreeg deze inspanning om de veerkracht van mensen te vergroten de naam Edusprong. De extra financiële middelen gaven de centra voor volwassenenonderwijs (cvo) en de centra voor basiseducatie (cbe – Ligo) de ruimte om aan de toekomst te werken met 4 belangrijke doelstellingen:

  • via het volwassenenonderwijs elke Vlaming stimuleren om levenslang te blijven leren,
  • arbeidsmarktkansen versterken via om- en bijscholing,
  • digitale competenties versterken,
  • inzetten op kwalificaties en ongekwalificeerde uitstroom terugdringen.

Acties in heel Vlaanderen

Met de middelen werden acties opgezet voor heel Vlaanderen zoals een mediacampagne en lokale promotiecampagnes, de ontwikkeling van een opleidingskompas, een gebruiksvriendelijke online toepassing waarmee mensen de juiste opleidingen kunnen vinden. Een regioscan bracht de regionale opleidingsbehoeften in kaart om het opleidingsaanbod daarop af te stemmen. Ten slotte werd ingezet op een betere afstemming met de Examencommissie.

Lokale acties

De cvo en cbe kwamen in 2 projectrondes met niet minder dan 192 projectvoorstellen. In deze projecten werd bijvoorbeeld gewerkt aan afstandsonderwijs en hybride lesmateriaal, partnerschappen en netwerken, flexibele trajecten, leercoaching, digitale cultuur en ICT-infrastructuur, een open leercentrum, enzovoort. Enkele voorbeelden vind je hier.