Leerecosystemen
“In een leerecosysteem krijgen jong en oud de kans om hun talenten te ontwikkelen in de eigen omgeving en leefwereld”
Europa WSE (vroeger ESF) ondersteunde vanuit Visie2050 negen transitie-projecten die aan de slag gingen met radicaal nieuwe ideeën over leven, leren en werken. Op basis van de geleerde lessen uit die transitieprojecten lanceerde Europa WSE in 2021 een projectoproep bij lokale besturen in de provincie Limburg voor de ontwikkeling van leerecosystemen om de leergoesting van hun inwoners aan te wakkeren. Een van de geselecteerde speerpuntprojecten groeit rond het oude klooster van de Brigittijnen in Borgloon (voor de regio Zuid-Limburg). Een ander leerecosysteem ontwikkelt zich vanuit de Regina Mundi-site in Genk. In Beringen bouwen de partners aan een leerecosysteem op de site van een voormalige school, de Lutgart-site. In de video’s vertellen vier mensen die hier nauw bij betrokken zijn over hoe zij bouwen aan het leerecosysteem in hun stad en regio.
Leerecosystemen zijn ruime partnerschappen die een leercultuur van jongs af aan willen ondersteunen. Leren gebeurt in het dagelijks leven. Binnen het ecosysteem worden lokale spelers aangesproken die we vandaag minder in verband brengen met leren zoals lokale besturen, ondernemers, organisaties, verenigingen, culturele initiatieven, sportclubs, welzijnsdiensten…. Ze werken samen om leerkansen te creëren.
Ook in West-Vlaanderen staan twee projecten in de steigers, rond Ieper en Poperinge. Alleszins is een langetermijnperspectief bij de ontwikkeling van leerecosystemen van belang. Europa WSE bekijkt de mogelijkheden om leerecosystemen in heel Vlaanderen ingang te doen krijgen.