Foto door Hitesh Choudhary op Unsplash

“AI gaat zo sterk worden dat weerstand ertegen nutteloos is. Maar we moeten het wel goed doen  “

Donald Clark is een overtuigde Techlover. “Hopelijk kan ik mensen uit het onderwijs en de volwasseneneducatie ervan overtuigen dat artificiële intelligentie (AI) de te volgen weg is”, zegt de Schotse EdTech ondernemer. “Als we miljoenen mensen moeten motiveren om (opnieuw) te gaan leren, kunnen we het ons niet permitteren de slimste technologie op onze planeet te negeren.” Donald ziet vooral de mogelijkheden van AI om problemen op te lossen, anderen boezemt het angst in. Wat als AI-systemen ontsporen en de boel overnemen? Of wat als AI onze maatschappelijke verhoudingen verstoort? Pieter Ballon is directeur van SMIT, een onderzoeksgroep van Imec aan de VUB die zich toespitst op Studies in Media, Innovation and Technology. Hij ziet AI overal in ons leven opduiken en schetst een aantal principes om je kritisch te verhouden tot AI.

Donald Clark is EdTech ondernemer,  professor, onderzoeker, auteur, en blogger, met 30 jaar ervaring in online leeromgevingen. Hij is CEO van Wildfire Learning dat gebruikt maakt van artificiële intelligentie (AI) om snel online leerinhouden te leveren.

Moderator Tamsin Rose interviewde gastspreker Donald Clark op de internationale EPALE-conferentie in oktober 2020. Volgens Donald kan en zal AI een prominente rol gaan spelen in de volwasseneneducatie omdat AI nu al gevorderd genoeg is om snel leerinhouden te maken of te verzamelen. Het kan gepersonaliseerde en adaptieve slimme leersystemen ontwerpen, snel feedback geven en uiteindelijk ook evalueren of er efficiënt geleerd werd. “AI ‘weet’ of ‘begrijpt’ niets! Het is geen menselijk brein!” zegt Donald. “AI is gewoon pure wiskunde en software, niets meer dan dat. AI zal nooit een leerkracht of lesgever kunnen vervangen. We moeten af van het idee van ‘robot-leraren’. Maar op het vlak van mensen motiveren om te gaan leren, ondersteunen in hun leerproces, feedback geven en – heel belangrijk – adaptief leren, zijn er al heel wat mooie AI-voorbeelden.”

Bekijk hieronder het interview met Donald Clark in het Engels, of lees het interview in het Nederlands.

 

Tijdens de #Trefweek2020 van steunpunt voor sociaal-cultureel werk Socius lichtte communicatiewetenschapper Pieter Ballon toe wat AI precies is. Hij verrast met een uitgebreide staalkaart van hoe AI in ons leven opduikt.

We stellen onze vragen aan virtuele assistentes zoals Siri en Alexa. De eerste zelfrijdende auto’s zijn een feit. Twitter geeft ons gepersonaliseerde suggesties voor tweets op onze tijdslijn. We praten met chatbots op de websites die we bezoeken. En recent publiceerde The Guardian een opiniestuk dat volledig werd geschreven door een robot. Één ding is zeker: artificiële intelligentie is al lang geen science fiction meer.

Maar is er ook de zogenaamde ‘bias’. Chatbot Tay verspreidde op Twitter racistische boodschappen omdat hij geen instructies kreeg om die posts als ongepast te herkennen. En als je er even bij stilstaat: virtuele assistenten zijn standaard vrouwelijk én onderdanig. Niet verwonderlijk dat er meer en meer stemmen opgaan om een ethisch kader te ontwikkelen voor AI.

In het webinar van Socius geeft Pieter Ballon een antwoord op de vraag hoe je je kritisch kan opstellen tegenover Siri en Alexa,  En nog veel meer.