Vertrouwen op MyCompass voor een leven lang leren met zin

‘Dream big. Start now’. Dat is de goede raad die alle studenten in hogeschool Odisee meekrijgen aan het begin van hun loopbaan. Als hulpmiddel daarbij kunnen ze vertrouwen op MyCompass, als kompas in de zoektocht naar hun professionele identiteit. De hogeschool daagt studenten uit om op basis van hun eigen waarden, talenten en specifieke competenties hun professionele dromen vorm te geven. Wat is belangrijk voor mij? Wat zijn mijn drijfveren, sterktes en talenten? Waar wil ik precies naartoe? Welke competenties en talenten kan ik nu al inzetten? In welke job, functie of organisatie zie ik mezelf het beste functioneren? Welk soort loopbaan spreekt me aan? Studenten zijn vrij, in alles wat ze plannen, ondernemen en leren.  De nadruk ligt op groeien, ontwikkelen en leren. Inhoudelijke experten, medestudenten, vertrouwenspersonen e.a. ondersteunen hen om over de lat te springen van de opleiding, maar nog uitdagender, over de lat van hun eigen dromen. Menig bedrijfsleider, directeur, HR-medewerker droomt van startende werknemers met deze bagage. En laat MyCompass nu ook perfect overdraagbaar zijn naar het werkveld om richting te geven aan (startende) werknemers die levenslang willen blijven leren, met goesting.

WAT IS MYCOMPASS?

Heb jij een droom? Weet jij waar je over 5 jaar wil staan? Wat wil je professioneel verwezenlijken? Welke stappen moet je daarvoor zetten? Welke uitdagingen moet je daarvoor overwinnen? Iedereen heeft momenten in zijn leven waar je hierbij stilstaat of zou moeten stilstaan. Want het is cruciaal om goed te kunnen (levenslang) leren en gelukkig te zijn in je levensloopbaan. Op 10 november 2020 stelde hogeschool Odisee MyCompass aan het grote publiek voor, een tool die studenten en werknemers hierbij een handje wil helpen.

Projectcoördinator Johan De Wilde stelt MyCompass voor

 “MyCompass heeft mij geholpen om dieper na te denken over mijn professionele droom en waarom ik dat graag zou willen doen.”

Priscillia Kalonji, studente bij Odisee.

Jeroen Doom

Johan De Wilde is projectcoördinator van MyCompass. Hij geeft vanuit MyCompass 5 aandachtspunten mee voor levenslang leren.

1 Vertrek van je professionele droom
Werkgevers willen mensen die heel goed zijn in iets en daar vol voor gaan, niet gewoon mensen die in alles het minimum halen. Als werknemer leer je zelf ook liefst bij over wat je boeit en wat je dichter brengt bij wat je liefst van al zou doen.

2 Geen reflectietool zonder coaching
MyCompass is intuïtief en aantrekkelijk, maar kan zijn ambities als leertool maar inlossen als je de coaching vindt die je verdient. Aan je directe leidinggevenden, collega’s of zelfs vrienden om het laagdrempelige coachingluik concreet te maken voor jou.

3 Informeel en formeel leren
MyCompass zet je aan om verder te kijken dan studiedagen, cursussen en opleidingen die je kan volgen. Je kunt ontzettend veel leren van je collega’s als je over hun schouder meekijkt,  hen even om feedback vraagt of zelf iets demonstreert. Leren is altijd en overal. Aan jou om de kansen te zoeken en te grijpen.

4 MyCompass is van Mij
Veel opleidingen gebruiken instrumenten die enkel en alleen daar gebruikt worden. MyCompass daarentegen is van jou. Je kan het meenemen van opleiding naar werkgever en van de ene werkgever naar de volgende en je deelt wat je wil met wie je wil. Het heet niet voor niets My…

 5  Go your own way
Studenten hebben vaak een hekel aan reflecties schrijven. Te veel bandwerk en te veel focus op wat misloopt. MyCompass laat je niet alleen toe aan een eigen droom en focus te werken, maar dat ook op jouw manier te doen. Soms zegt een foto meer dan 1.000 woorden en is een gesproken reflectie voor je laptop snelst en puurst.

Een warm leerklimaat op school en op het werk geeft goesting om te leren

Simon Beausaert is associate professor workplace learning aan de Universiteit Maastricht. Hij formuleerde twee belangrijke vragen. Hoe kunnen we studenten voorbereiden op een dynamische werkomgeving en levenslang leren? En hoe krijgt levenslang leren vorm op de werkplek? Hij zag dat de antwoorden op beide vragen niet zo gek veel uit elkaar liggen.

Simon Beausaert: We leven, wonen en werken in een dynamische samenleving. Kennis evolueert snel, nieuwe technologie doet steeds opnieuw zijn intrede, bijvoorbeeld artificial intelligence vandaag. Onze omgeving wordt steeds globaler en competitiever. Gooi daar nog Covid19 bovenop en we zijn het er allemaal over eens dat we behoefte hebben aan dynamische, snel inzetbare afgestudeerden en werknemers die klaar zijn om een leven lang te gaan leren. Maar hoe kunnen we studenten van nu voorbereiden op een dynamische werkomgeving en levenslang leren? Theoretici en mensen uit de praktijk zijn het daar over eens: het zit ‘m in de samenwerking tussen het onderwijs en het werkveld. Want waar wordt samengewerkt, wordt kennis gedeeld en kunnen beide werelden dezelfde taal gaan spreken. Zo creëren we een belangrijke voedingsbodem die maakt dat (toekomstige) werknemers goesting hebben om te blijven leren en ontwikkelen.

Bij Denys is iedereen coach met MyCompass als ondersteuningstool

Carlin Deseyne is hoofd HR & Coaching bij Denys, een aannemersbedrijf met een uitgesproken projectorganisatie. Denys doet heel multidisciplinaire projecten en wil MyCompass inzetten om startende werknemers goed te ontvangen.

Carlin Deseyne: Jonge mensen die bij ons binnenkomen, zijn al voor een deel geselecteerd op basis van passie voor het vak en hun leervermogen en interesse om te leren. Leren zit in het DNA van ons bedrijf. Wij testten de pilootversie van MyCompass uit en wij willen het integreren in ons onboarding proces. Mensen komen binnen bij ons in het bedrijf en ze krijgen een mentor. Ze worden in het begin heel sterk gestuurd in hun leerproces. Ze leren het bedrijf kennen, de business, de activiteiten intern, de stielkennis en het vak. In het begin sturen we dit proces heel erg maar we willen dat die sturing daarna bij hen komt te liggen. We willen MyCompass inzetten om de overgang te maken van sturing naar zelfsturing van hun eigen leerproces. Na de eindfase van hun onboarding stopt dat niet natuurlijk. We merken dat vooral de zelfreflectie het verschil maakt. Om te kunnen leren moet je ervoor openstaan en je moet jezelf kunnen inschatten. MyCompass helpt om die zelfkennis te ontwikkelen. Mensen leren ook dat hun werkgever niet alles op een schoteltje zal komen aanreiken. Zij zijn een deel van het geheel en ze kunnen zelf op zoek gaan naar leerbronnen. Dat kan een georganiseerde training zijn vanuit het bedrijf, maar dat kan ook een goed gesprek zijn met een ervaren collega, een cursus op ons intranet of het internet, of misschien zelfs een boek lezen. Zij komen op een  bepaald moment zelf aan zet. Coaching is het sluitstuk om dat leerproces levenslang of doorheen de loopbaan in een bedrijf voeding te blijven geven. Wij zetten enorm in op de ontwikkeling van people management vaardigheden en onderliggend coaching vaardigheden. Eigenlijk is iedereen coach. Iedereen kan de rol van coach nemen maar we merken vaak dat technische mensen die vaardigheden vaak niet genoeg meegekregen hebben vanuit hun studies of achtergrond. Het is belangrijk dat wij als bedrijf inzetten op deze vaardigheden. Dat gaat dan over vragen stellen, doorvragen, iemand aan het woord laten, het beste uit iemand halen, een reflectieproces bij iemand op gang kunnen brengen… Dat zijn zaken die we intensief moeten ontwikkelen.

Moderator Michaël Van Droogenboeck (VRT) interviewt drie gebruikers van MyCompass: studente Priscillia Kalonji, hoofd HR en coaching Carlin Deseyne van Denys, en coach Tom Vandenberghe.

Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts en Vlaams minister van werk Hilde Crevits laten hun licht schijnen op het beleid rond levenslang leren. Ze vertellen hoe MyCompass hierin past. In bovenstaande video zie je hun tussenkomst vanaf minuut 20:05. Hieronder een korte samenvatting.

Minister van Onderwijs Weyts erkent dat er nog veel werk voor de boeg is want een echte leercultuur is in Vlaanderen nog niet ingebakken. Er is de mentale switch nodig dat het na je diploma nog niet is afgelopen maar dat je zal moeten blijven bijscholen of herscholen. Er is wel een degelijke groei in het professionaliseringsaanbod, maar het is niet gemakkelijk de weg ernaar te vinden. Ook positief is dat hogescholen en universiteiten hun aanbod ook buiten de werkuren of blended aanbieden. Maar we moeten ook proberen de grenzen tussen onderwijs en werk neer te halen. Daarvoor is nu het Partnerschap Levenslang Leren opgericht. De minister gelooft ook erg in digitalisering en is opgetogen over de evolutie die gemaakt met microcredentials. In MyCompass ziet hij een goed instrument voor studenten om verbonden te blijven met hun onderwijsinstelling. Hij vindt het ook goed dat studenten al tijdens hun studie aangeleerd krijgen dat ze zich zullen moeten blijven aanpassen wanneer ze in de bedrijfswereld staan. Met MyCompass kan je ervoor zorgen dat je cv up-to-date blijft en zo beschikbaar is voor toekomstige werkgevers en dat is een voordeel.

Minister Crevits van Werk weet ook dat er nog veel werk is om een leercultuur in te burgeren. Op dit ogenblik ziet ze vooral dat we een strijd aan het voeren zijn met veel technische werkloosheid. Ze roept bedrijven en mensen op om die tijd te gebruiken om zich bij te scholen door online opleidingen te volgen. We moeten nu de digitale sprong maken. De Vlaamse Regering investeert om samen met VDAB online opleidingen te voorzien op een platform waar je met één vinger op de knop het overzicht krijgt van alle mogelijke opleidingen in Vlaanderen. Ze voorziet dat daarmee de leergoesting al een stuk zou kunnen stijgen. We moeten ook fors inzetten in de Centra voor volwassenenonderwijs om hun aanbod ook digitaal aan te bieden, zeker voor korter geschoolden die minder toegang hebben tot de digitale wereld. Mensen die kwetsbaarder zijn, moeten ook de kans krijgen om een opleiding te volgen. MyCompass laat studenten toe om stil te staan bij wat ze nodig hebben om hun doelen te verwezenlijken en hun eigen leerproces in handen te nemen. Ze dromen, bouwen focus in, plannen, leren en reflecteren. Dat is een houding die je nodig hebt om je hele leven lang te blijven bijscholen. Een dag waarop je niet hebt bijgeleerd is een verloren dag. In die cultuur kan MyCompass een mooie verbindende rol spelen.

Simon Beausaert is associate professor workplace learning aan de Universiteit Maastricht. Hij heeft advies voor het onderwijs én voor het werkveld.

  • Maak gepersonaliseerd onderwijs en flexibele leertrajecten mogelijk. Laat studenten kiezen voor bepaalde modules, bepaalde vakken, bepaalde opdrachten. Laat ze zelf hun eigen tempo bepalen.
  • Zorg voor coaching. Niet alleen kennisoverdracht, ook coaching is nodig. Het helpt bij het ontwikkelen van competenties zoals team skills, presenteren, beslissingen nemen, enzovoort. En het zorgt voor sociaal-emotionele ondersteuning en loopbaancoaching.
  • Maak de student de regisseur van zijn eigen leren. Laat studenten heel diep en breed reflecteren op hun leeractiviteiten en leergedrag, op hun sterktes en zwaktes. Vragen van een coach kunnen ondersteunen en richting geven. Een portfolio bijhouden, zoals MyCompass, is een ideale praktijk.

Ook op de werkplek vervagen de grenzen tussen leren en werken: werken is leren en leren is werken. Bedrijven gaan zich meer richten op een goede voedingsbodem om informeel werkplekleren kansen te geven. Dit werkt het beste in een warm leerklimaat, met als positief effect flexibele werknemers die kunnen anticiperen op snelle veranderingen in een dynamische werkomgeving.

  • Zorg voor een warm leerklimaat. Bied mogelijkheden, ruimte, middelen en tijd om te leren.
  • Maak leren van elkaar, kennis delen en feedback geven normaal.
  • Geef werknemers de verantwoordelijkheid en autonomie om te leren. Laat fouten maken toe.
  • Kies voor managers met aandacht voor levenslang leren die het belangrijk vinden dat werknemers zich blijven ontwikkelen.

INTERESSANTE LINK

De vorige projectcoördinator Steven Vanmol over de digitale coachingtool MyCompass met bijhorend methodisch kader.

Meer info over MyCompass bij hogeschool Odisee: dreambig@mycompass.be